phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Repüléstudományi Konferencia 2023 és Tématerületi Kiválósági Program, Integrált-Mintarepülőtér Kiemelt Kutatási Terület szakmai nap

2023.04.13.

Szerző: Palik Mátyás, Fotó: Jámbor Krisztiám, Szilvássy László

A Szolnoki Repüléstudományi Konferencia több mint három évtizedes múltra tekinthet vissza, melyre ez évben április 13-án került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szolnoki campusán, közel 100 fő részvételével. A rendezvény egyben a Tématerületi Kiválósági Program 2021 Integrált-mintarepülőtér pályázat szakmai napja is volt is volt egyben.

Repüléstudományi Konferencia 2022

A rendezvényt Dr. Palik Mátyás ezredes, az NKE HHK katonai repülési dékánhelyettese nyitotta meg. Megnyitó szavaiban az ezredes a felsőoktatási intézmények tudományos kutatásokban vállalt, egyre erősödő szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy Európa Uniós és egyben hazai elvárás is, hogy az egyetemek kutatásaik során megszerzett eredményekkel segítsék az állampolgárok és a jövendő nemzedékek jóllétét, növeljék a létbiztonságot, serkentsék a gazdaságot, erősítsék az ipari szférát, hogy az minőségi terméket, szolgáltatást legyen képes előállítani. Hangsúlyozta, hogy ma már nem elég a hazai-, hanem globális, határokon átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy innovatív megoldásokat dolgozzanak ki, és megvalósuljon a zöld, a digitális, fenntartható fejlődési célokra való átállás.

Repüléstudományi Konferencia 2022
Repüléstudományi Konferencia 2022
Repüléstudományi Konferencia 2022

A plenáris ülésen előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen zajló földi- és légi autonóm járművek közötti aktív konfliktus management rendszer kísérleti fejlesztéséről, a VARINEX Zrt. elmúlt negyed évszázados történetében bekövetkezett additív gyártás és 3D nyomtatás technológia fejlődésről, ismertető kaptak a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft-nél zajló innovatív drón kutatásokról. A délelőtti program utolsó előadásában Palik Mátyás ismertette a résztevőkkel az egy éve futó Integrált-mintarepülőtér témában folyó tudományos kutatások során eddigi eredményeket, bemutatta további céljaikat. A kutatás a drónok és a hagyományos légijárművek egyazon repülőtéren történő biztonságos üzemeltetési feltételeinek kialakítására fókuszál, mindezt teszi az egyre kiemeltebb szempontú, fenntartható, „zöld” megoldások alkalmazásával.

Repüléstudományi Konferencia 2022

A délutáni, négy szekció ülésen, harminc, a repüléstudomány számos további érdekes témájában hallgathattak meg színvonalas tudományos előadásokat a Szolnokra látogatók.