phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Emléktábla avatás

2018.09.28.

Szerző(k): Kulcsár László

Emléktábla avatás

A Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola Vegyes-ezredének telephelye 1953-1955 között a berettyóújfalui Esze Tamás laktanya volt (jelenleg Gyermekotthon, Honvéd u. 9.). Az épület falára emléktáblát helyeztek el 2018. szeptember 28-án, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület jóvoltából.

Az emléktábla-avató ünnepségen részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Lovas Károly nyugállományú ezredes, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület elnöke, Mádi Lajos alezredes, az MH.86.Szolnok Helikopter Bázis képviselője, Kálmánchelyi László nyugállományú alezredes, a Vegyesrepülő-ezred csatarepülő-századának volt repülőgép-vezető oktatója, Fekete Csaba őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézetének a képviselője, Hidvégi László, a Bihari Gyermekotthoni Központ igazgatója és Drotár Iván igazgatóhelyettes.

Emléktábla avatás

Lovas Károly nyugállományú ezredes, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület elnöke emléktábla-avató ünnepi beszédében elmondta, hogy a mai napon emlékezni jöttünk a volt laktanya épülete elé. Emlékezni a Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola Vegyes-ezredére, az ezred hajózó és műszaki állományára, bajtársainkra, mindazokra az akkor volt fiatal repülőgép vezetőkre, akik Berettyóújfalu és Földes község határában lévő repülőtereken kezdték meg pályafutásukat, akiknek e repülőterek egyike volt az otthonuk, munkahelyük és karrierjük kezdetének kiindulópontja.

A Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola Vegyes-ezrede 1952. október 1-jén alakult Szolnokon, amely a következő repülőgép típusokból állt: IL-10, TU-2, LI-2, PO-2. A vegyes-ezred csata és bombázó repülőgép vezetőket képzett a magyar légierő számára. Az ezred parancsnoka Kaszás Imre százados, helyettese Szászi Béla főhadnagy, a csapat repülőszázad parancsnoka Markó Gyula főhadnagy, a vegyes repülő század parancsnoka Szeidl József főhadnagy volt.

Emléktábla avatás

A vegyes-repülőezred 1953. november 10-én a vegyes-repülő századdal áttelepült Berettyóújfaluba, az Esze Tamás laktanyába, a csata-repülő százada pedig Földesre. Így a berettyóújfalui és a földesi repülőtéren folytatták a repülő kiképzéseket. Az ezred rövid, 2,5 éves működése során egyrészt jelentős hatást gyakorolt a fejlődésben lévő magyar légierőre, másrészt Berettyóújfalu és Földes gazdasági és kulturális helyzetére azáltal, hogy munkát és megélhetést biztosított a települések polgárainak.

A repülőgép technika rohamos fejlődése és a nemzetközi helyzetben megmutatkozó pozitív tendenciák erősödése következtében 1955-re az IL-10-es csatarepülők és a TU-2 bombázók korszaka lejárt. Így a továbbiakban nem volt szükség csata és bombázó repülőgép vezetők képzésére, ezért 1955. május 1-jén megszüntették az idetelepült vegyes-ezredet.

Emléktábla avatás

Az ünnepi beszédet követően Muraközi István polgármester és Lovas Károly nyugállományú ezredes leplezte le az emléktáblát, majd a koszorúzás következett.

Az emléktábla-avató ünnepség a szózat eléneklésével ért véget.

A cikk eredetije megjelent a Berettyóhír oldalon