phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

„Drónfoglaló” verseny Szolnokon

2018.06.16.

Szerzők: Törőcsik Tímea, Szabó Nikoletta, Fotó: Szilágyi Dénes

12 középiskolai csapat részvételével rendezett többfordulós versenyt az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézete Szolnokon. A vetélkedőn a résztvevők megismerkedtek a drónok történetével, működésével és gyakorlati felhasználási formáikkal, miközben a selejtező feladatai próbára tették a versenyzők lexikális tudását, csapatmunkáját és kreativitását. A hétvégi, szolnoki döntőben 5 csapat versenyzett a végső győzelemért.

Drónfoglaló

A döntőnek a repüléstörténet fellegvára, a szolnoki RepTár repülőmúzeum adott otthont, amelynek relikviáit is megtekinthették az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező versenyzők. Dr. Palik Mátyás ezredes, a Katonai Repülő Intézet igazgatója köszöntőbeszédében reményét fejezte ki, hogy a verseny új perspektívát kínál a pályaválasztás előtt álló generációnak. A verseny során a csapatok a RepTár különböző pontjain felállított állomásokon gyűjthettek pontokat, amelyeket „repülési lapjukra” vezettek fel az állomások parancsnokai. Az első megállónál egy elméleti kérdéssor keretében, a két előző fordulóban megszerzett tudásukra kellett hagyatkozniuk a csapatoknak, majd versenyt futottak az idővel, hogy a rendelkezésre álló időkeretben be tudják fejezni egy drónt ábrázoló puzzle kirakását. Ezt követően a versenyzők dróntávlatból csodálhatták meg Szolnokot, majd „részt vettek” egy ejtőernyős ugráson is, a RepTárban található 4D mozinak köszönhetően. A harmadik állomáson a csapatok szimulátorokon bizonyíthatták rátermettségüket, először tét nélküli oktatórepülésen, majd valós versenyhelyzetben is. Végül a RepTár udvarán felállított akadálypályán kellett - immár teljesen reális körülmények között, csak magukra hagyatkozva– átmanőverezniük a rájuk bízott drónt.

Drónfoglaló

A versenyben a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata bizonyult a legjobbnak, jutalmuk egy DJI Phantom 3 SE típusú drón, és egy egynapos drónpilóta képzés. Azonban a többi négy döntős csapat se szomorkodhatott, hiszen mindannyian egy drónnal távozhattak a szolnoki versenyről. Emellett mindenki könyvjutalmat is kapott és a versenyzők egy évig élvezhetik a Nemzeti Drón Szövetség tagságának előnyeit. A szövetségen kívül díjat ajánlott fel a DroneSys Kft., a Katonai Repülő Intézet, a Repülőszakember Képzésért Alapítvány és a Szolnoki Honvéd Sportegyesület. Az eredményhirdetést követően Kovács István nyugállományú repülő ezredes vezetésével a diákok és kísérő tanáraik egy tárlatvezetés keretében járták be a RepTárat.

A rendezvény a GINOP-2.3.2-15-2016-00007 számú A légiközlekedés-biztonsághoz kapcsolódó interdiszciplináris tudományos potenciál növelése és integrálása a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (VOLARE) című pályázat keretében valósult meg.

Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló Drónfoglaló