phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

50 éves a katonai felsőoktatás

2018.04.12.

Szerzők: Törőcsik Tímea, Fotó: Joó Béla

Repüléstudományi konferenciát szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézete. Az űrhajózás világnapjához kapcsolódó tanácskozás első felében központi előadások hangzottak el, délután pedig a résztvevők szekcióban beszélték meg az aktuális kérdéseket.

Idén is Szolnokon rendezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézete hagyományos repüléstudományi konferenciáját. A rendezvény egyúttal helyet adott „A légiközlekedés-biztonsághoz kapcsolódó interdiszciplináris tudományos potenciál növelése és integrálása a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (VOLARE) elnevezésű”, uniós finanszírozású szakmai projekt első éves beszámolójának is.

A konferencián csaknem százötven, repüléssel foglalkozó szakember vett részt, akik délelőtt hat, a délutáni szekcióüléseken pedig több mint negyven előadást hallgathattak meg a repüléstudomány számos aspektusának aktuális kérdéseiről, kutatási módszereiről.

A rendezvényt prof. dr. Padányi József vezérőrnagy nyitotta meg. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese beszédében örömét fejezte ki, amiért több felsőoktatási intézményből és a honvédségtől egyaránt sok érdeklődő jelent meg, ezzel is erősítve az összefogást a szervezetek között, továbbá az iránt, hogy a GINOP projekt által az intézet nemzetközi szerepet vállal a repüléssel kapcsolatos tudományos kutatásokban.

Repüléstudományi konferencia 2018 Repüléstudományi konferencia 2018 Repüléstudományi konferencia 2018

A köszöntő után dr. Palik Mátyás ezredes, a Katonai Repülő Intézet igazgatója, a szakmai projekt vezetője tartott tájékoztatót a repülőszakember-képzést érintő fejlesztésekről. Ennek keretében bemutatta 2018/2019-es tanévben, az egyetem keretében induló új állami légiközlekedési szakot és a szakon folyó képzés főbb területeit, majd felhívta a figyelmet a doktori iskolában megjelenő új, a légiközlekedést és a repülőtechnikát magába foglaló kutatási területre. Előadása után dr. Németh András egyetemi docens kért szót, aki Palik ezredesnek a Magyar Hadtudományi Társaság tagjaként végzett kiemelkedő tudományos és tudományszervező munkáját a társaság emlékplakettjével köszönte meg.

A plenális ülés következő előadója Szabó Miklós alezredes volt, aki a NATO Összhaderőnemi Légierő Alkalmazási Kiválósági Központ munkájáról, szervezeti felépítéséről beszélt, majd dr. habil Restás Ágoston tű. alezredes légi tűzoltásról, ezen belül a saját fejlesztésű l4F projektről szóló előadása következett.

Repüléstudományi konferencia 2018 Repüléstudományi konferencia 2018 Repüléstudományi konferencia 2018

Rövid szünet után a GINOP szakmai projekt három kiemelt kutatási területének vezetői osztották meg a résztvevőkkel az elmúlt egy év tapasztalatait. Ennek keretében dr. Kavas László alezredes, a Repülő Sárkány-hajtómű Tanszék vezetője, dr. Dunai Pál alezredes, egyetemi docens és dr. Bottyán Zsolt őrnagy, a Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék vezetője azokról, a négyéves projekt első évében elért komoly szakmai eredményekről számoltak be, melyeket hazai és nemzetközi konferenciákon is kamatoztattak - elősegítve a további szakmai együttműködést a különböző területek kutatói között.

Délután a résztvevők öt szekció előadásai közül választhatták ki az érdeklődésüknek megfelelőt. A témák idén is rendkívül sokoldalúak voltak, többek között szó volt a szintetikus, környezetbarát üzemanyagokról, a pilóta nélküli repülőeszközökről, a repülésbiztonságról, a repülés műszaki és szoftveres oldaláról és külön szekció foglalkozott a repülésmeteorológiával is. A külföldi vendégekre is gondoltak a szervezők: ők angol nyelvű előadásokon vehettek részt.

Repüléstudományi konferencia 2018