phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Repüléstudományi Konferencia 2024 és Tématerületi Kiválósági Program, Integrált-Mintarepülőtér Kiemelt Kutatási Terület szakmai nap

2024.04.11.

Szerző: Palik Mátyás, Fotó: Jámbor Krisztiám, Joó Béla

A Repüléstudományi Konferenciát ez évben április 11-én tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szolnoki campusán, közel 100 fő részvételével. A rendezvény egyben a Tématerületi Kiválósági Program 2021 K+F pályázat szakmai napja is volt is volt egyben.

Repüléstudományi Konferencia 2024

A rendezvényt Dr. Palik Mátyás ezredes, az NKE HHK katonai repülési dékánhelyettese nyitotta meg. Megnyitó szavaiban az ezredes a felsőoktatási intézmények tudományos kutatásokban vállalt, egyre erősödő szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy Európa Uniós és egyben hazai elvárás is, hogy az egyetemek kutatásaik során megszerzett eredményekkel segítsék az állampolgárok és a jövendő nemzedékek jóllétét, növeljék a létbiztonságot, serkentsék a gazdaságot, erősítsék az ipari szférát, hogy az minőségi terméket, szolgáltatást legyen képes előállítani. Hangsúlyozta, hogy ma már nem elég a hazai-, hanem globális, határokon átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy innovatív megoldásokat dolgozzanak ki, és megvalósuljon a zöld, a digitális, fenntartható fejlődési célokra való átállás.

Repüléstudományi Konferencia 2024

A plenáris ülésen elsőként Illyés András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace csapat tagja, egy a hallgatók által megépített szuperszonikus kutatórakéta fejlesztést mutatott be. Őt követte Dr. Vásárhelyi Gábor a Collmot Kft. vezérigazgatója, aki drónrajos műveletek támogatásáról tartott egy igen érdekes előadást. Ezt követően Dr. Károly Krisztián ismertette a résztvevőkkel a TKP projekt Szolnokon megvalósuló Integrált mintarepülőtér nevű kiemelt kutatási területén eddig elért eredményeit ket. A plenáris ülés utolsó előadója Hetei Gábor, a HungaroControl Zrt. Üzleti Tervező, Fejlesztő és Támogató Osztály osztályvezetője volt, aki a cég UTM rendszerének fejlesztési terveiről tartott előadást.

Repüléstudományi Konferencia 2024
Repüléstudományi Konferencia 2024
Repüléstudományi Konferencia 2024
Repüléstudományi Konferencia 2024

A délutáni, három szekció ülésen, harmincnégy, a repüléstudomány számos további érdekes témájában hallgathattak meg színvonalas tudományos előadásokat a Szolnokra látogatók. Ezen kívül az épület aulájában, a poszterszekcióban bemutatott további tíz témában olvashattak posztereket az érdeklődők.

Repüléstudományi Konferencia 2024