phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Látogatás a NATO AWACS flotta ünnepségén

2017.08.10

Szerzők: Setét Alexandra, Sonnewend Gyula, Törőcsik Tímea

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézetének hallgatói a közelmúltban részt vettek a NATO első multinacionális repülő egységének, az E-3A Komponens megalakulásának 35. évfordulóján.

Az évforduló alkalmából, az egység a németországi, Geilenkirchen mellett található repülőterén nyílt napot szerveztek, melyen változatos programokkal várták az érdeklődőket. A kétnapos rendezvényre (július 1-2.) több mint harminchétezer (köztük sok magyar) látogató érkezett.

Az E-3A Komponens munkájában részt vevő országok mindegyike külön standdal rendelkezett, amelyről a saját országuk légiflottájához kapcsolódó emléktárgyakat, felvarrókat, ismertetőket és frissítőket árultak a résztvevőknek. Ebben a munkában segédkeztek a hallgatók, akik már egy nappal a rendezvény előtt a helyszínre érkeztek a Magyar Honvédség egyik AN-26 típusú szállítógépével. A helyszínen az ott szolgálatot teljesítő magyarok voltak a kis csapat segítségére, akik a regisztrációt követően körbevezették őket a bázison. Az este nemzetközi csapatépítő rendezvénnyel telt, melyen megismerkedhettek egymással a pilóták, a gépszemélyzet tagjai és a többi résztvevő. A program végeztével, buszokkal szállítottak mindenkit a kijelölt szállodákba, a hallgatóinkból álló csoport egészen a kisvároshoz közeli Hollandiáig utazott.

Látogatás a NATO AWACS flottánál

Másnap tíz órától kezdődött a munka, a viszonylag rossz időjárás ellenére is rengeteg látogató volt kíváncsi a különböző NATO tagországok standjaira. Ezt jól mutatja, hogy még kora délután is több száz méteres sorokban várakoztak a bejutásra. Minden okuk meg volt rá, ugyanis a kiállítók igazán izgalmas dolgokkal készültek, többek között a nemzetek hozták saját repülőgépeiket is. A kiállított állomány igen változatos volt, bár számban kiemelkedtek közülük a NATO E-3A AWACS típusú gépei, melyekből néhányat belülről is meg lehetett nézni. Természetesen nem hiányozhatott a Magyar Honvédség egyik JAS-39 Gripenje sem. Záráskor a Komponens magyar nemzetiségű tagjai látták vendégül hallgatóinkat a bázis étkezdéjében. Az est ismét csapatépítő programmal zárult, melyet népszerű német együttesek színesítettek.

A másnap délelőtti órákban a szervezők, a hallgatók és a kiállítók ismét felkészültek a több ezres tömeg fogadására. A magyar stand ismét rendkívül népszerű volt a vendégek körében. Hallgatóink azért szakítottak időt arra is, hogy körbejárjanak és megtekintsék a többi ország által kínált látnivalókat is. A második nap végére már ők is érezték: nem csak a családi programokról szól ez a rendezvény, hanem egy három évtizedes partnerkapcsolat szimbóluma, mely Geilenkirchen városának és a szomszédos települések katonai szervezeteit fogja egységgé.

Az utolsó nap a tisztjelöltek számára szabadfoglalkozás volt, melyet kihasználva jobban megismerték a bázis részeit és az egységek települési helyeit. A Komponens magyar tagjai kiemelkedő vendégszeretetének és szervezettségének köszönhetően a kis csapat a bázison tölthette az éjszakát.

Látogatás a NATO AWACS flottánál

Segítőkészségük mellett tapasztalatukat és szaktudásukat is igyekeztek megosztani a fiatalokkal, akik ez által életre szóló élményekkel térhettek haza.